NL.IMRO.0303.BV01-VA01 |
Een beheersverordening is een beheerregeling voor het bestaand gebruik voor een gebied met een lage dynamiek waarin geen ruimtelijke ontwikkelingen zijn voorzien binnen de horizon van de verordening. Het begrip 'bestaand' kan zowel 'eng' als 'ruim' worden uitgelegd. Bij bestaand gebruik in enge zin worden alleen de bestaande feitelijk aanwezige functies en bebouwing vastgelegd. Het gaat daarbij om gebruik en bouwen inclusief hetgeen dat op basis van verleende vergunningen is toegestaan, maar nog niet is gerealiseerd. Bij gebruik in ruime zin wordt het geldende bestemmingsplan als uitgangspunt genomen.
In deze beheersverordening wordt gekozen voor de ruime variant van het begrip bestaand. Er is aangesloten bij de rechten uit het geldende bestemmingsplan. Op grond daarvan kunnen bijvoorbeeld nieuwe attracties tot 60 meter worden gebouwd. Is daarentegen sprake van een 'ruimtelijke ontwikkeling', een ontwikkeling die niet als 'beheer' kan worden aangemerkt, dan is die niet meegenomen.
Anders dan bij het bestemmingsplan bepaalt de Wet ruimtelijke ordening (Wro) niet uit welke elementen een beheersverordening bestaat. Het is wel duidelijk dat de beheersverordening betrekking heeft op een gebied en regels geeft voor het beheer van dat gebied en voor het vastleggen van de bestaande situatie. De beheersverordening heeft een digitale component en sluit aan bij de digitale opzet van de instrumenten van de Wro. Dat maakt dat een beheersverordening bestaat uit:
Alhoewel de Wro dit evenmin bepaalt, is het noodzakelijk de beheersverordening vergezeld te laten gaan van een toelichting waarin de gemaakte keuzen zijn onderbouwd. De Wro bepaalt wel dat de beheersverordening de volgende elementen kan bevatten:
Deze elementen zijn in deze beheersverordening opgenomen.
De beheersverordening is slechts één van de beschikbare instrumenten voor het ruimtelijke beheer van het attractiepark en evenemententerrein en kan niet los worden gezien van de andere instrumenten die ook voor het beheer kunnen worden benut. Het gaat daarbij om het volgende: